Menu
ISBW logo

Werkstress voorkomen binnen je team? Zo doe je dat 

Werkstress-gerelateerde klachten vormen steeds vaker de reden voor langdurig verzuim onder werknemers. Volgens de Arbo Unie is werkstress een zorgwekkend probleem waar het management in de toekomst nog veel vaker mee te maken zal krijgen. Naar schatting krijgt in 2030 ongeveer een derde van alle werkenden te maken met uitval door stress-gerelateerde klachten. Als manager van een team of afdeling kun je daarom niet stilzitten. Ontdek wat jij kunt doen om de oorzaken van werkstress zoveel mogelijk te voorkomen.  

Werkstress heeft gevolgen voor het hele bedrijf 

Werkstress kan ernstige gevolgen hebben voor de effectiviteit van een afdeling en de gezondheid van werknemers. Het is voor management daarom belangrijk om actief aandacht te besteden aan de preventie van werkstress binnen een team. Niet alleen ten behoeve van het welzijn van de werknemer zelf maar ook ten behoeve van de prestaties van de gehele organisatie. 

Werkstress komt vooral veel voor in werkomgevingen waar de capaciteit de bottleneck is en waar werknemers gedwongen worden om werkzaamheden op te pakken van vertrekkende collega's. Dit leidt tot een hoge werkdruk en een gevoel van onzekerheid. Werknemers raken overbelast, gefrustreerd en gedemotiveerd, wat hun effectiviteit en betrokkenheid vermindert. Bovendien kan werkstress ook leiden tot fysieke en mentale klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, angst en depressie. 

Meer psychisch verzuim onder jonge werknemers 

Wanneer er wel nieuw personeel wordt aangenomen, krijgen die vaak te weinig ondersteuning en worden ze direct in het diepe gegooid. Jonge medewerkers die persoonlijke aandacht nodig hebben om goed te kunnen aarden in een nieuwe werkomgeving krijgen deze steun niet. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar stijgt het psychisch verzuim dan ook harder dan in alle andere leeftijdsgroepen. Naast de druk vanuit sociale media wordt de situatie op de werkvloer hiervoor als oorzaak aangemerkt. Vooral in de zorgsector is dit een veelvoorkomend probleem, omdat er niet genoeg personeel is om jongeren goed in te werken. 

Werkstressvermindering: een verantwoordelijkheid van de manager 

Als manager of leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het welzijn van je medewerkers. Juist nu capaciteit voor veel bedrijven een probleem vormt, is het essentieel om naast het werven ook aandacht te besteden aan het behouden van personeel. Werkstress leidt in de huidige arbeidsmarkt immers veel sneller tot een hoog verloop.  

Werkstressvermindering kun je naast het aannemen van nieuw personeel gelukkig ook op andere manieren realiseren. Wie zorg draagt voor een gezonde en productieve werkomgeving, krijgt daar meer veerkracht vanuit werknemers voor terug. Dat kan op verschillende manieren: 

  • Maak een realistische planning en prioritering van de taken. Stem af met je medewerkers wat haalbaar is binnen de beschikbare tijd en middelen. Houd rekening met hun capaciteiten, interesses en ontwikkelingsbehoeften. Geef duidelijke verwachtingen en doelen, maar laat ook ruimte voor eigen initiatief en creativiteit. 

  • Zorg voor een goede communicatie en feedback. Houd regelmatig contact met je medewerkers, zowel individueel als in teamverband. Luister naar hun zorgen, ideeën en suggesties. Geef complimenten voor goed werk en constructieve feedback voor verbeterpunten. Wees open, eerlijk en transparant over de situatie van de afdeling en de organisatie. 

  • Stimuleer een positieve werksfeer en sociale steun. Creëer een cultuur waarin medewerkers elkaar waarderen, respecteren en helpen. Organiseer informele activiteiten om de onderlinge band te versterken. Zorg voor een prettige werkomgeving die comfortabel, veilig en inspirerend is. 

  • Bied mogelijkheden voor ontspanning en herstel. Moedig je medewerkers aan om pauzes te nemen, voldoende te bewegen, gezond te eten en goed te slapen. Geef ze ook de ruimte om hun werk-privébalans te bewaken en hun persoonlijke behoeften te vervullen. Bied indien mogelijk flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden aan. 

  • Investeer in de persoonlijke groei en ontwikkeling van je medewerkers. Bied ze kansen om nieuwe vaardigheden te leren, uitdagende projecten op te pakken of andere rollen uit te proberen. Geef ze ook feedback over hun voortgang en resultaten. Stimuleer hun ambitie, passie en zelfvertrouwen. 

  • Gebruik moderne technologie om de efficiëntie te verhogen en repetitieve taken te automatiseren. Dit kan de werkdruk verminderen en de productiviteit verhogen. AI-tools bieden hierin een uitkomst. Probeer het gebruik hiervan niet te verbieden, maar creëer een veilige digitale werkomgeving waarin personeel verantwoord gebruik kan maken van de digitale assistent. 

Leer hoe je werkstress binnen jouw team of afdeling kan voorkomen 

Op zoek naar handvatten om de werkstress binnen jouw organisatie effectief naar beneden te drukken? Tijdens de training Teamontwikkeling en Verandering van ISBW leer je alles over effectief leidinggeven aan verschillende generaties, het creëren van draagvlak voor verandering en het managen van stress binnen je team. Ook is het slim om te werken aan je coachings- en communicatievaardigheden zodat je beter wordt in het motiveren en inspireren van je team. Wil je signalen van werkstress sneller leren herkennen bij je medewerkers? Met een opleiding in Organisatiepsychologie leer je alles over de oorzaken en gevolgen van gedrag binnen een organisatie.