Menu
ISBW logo

Subsidies en fiscale regelingen

De kosten kunnen een doorslaggevende factor zijn als je een opleiding of training wilt volgen. Dan is het goed om te weten dat er vergoedingen, subsidies, regelingen, leningen en scholingsbudgetten (via cao’s) zijn. We begrijpen dat je als manager een drukke agenda hebt. Om die reden hebben we de mogelijkheden onderstaand op een rij gezet.

Alle financieringen en subsidies in één overzicht?

Wil jij alle financieringen en subsidies overzichtelijk bij elkaar, zodat je dit rustig kunt bekijken in je eigen tijd? Vraag dan direct de brochure Financiering en Subsidie aan.

Vraag subsidiebrochure aan

Voor de student

Ontdek de mogelijkheden
  • LLLK (Levenlanglerenkrediet)
    Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een lening van de overheid voor volwassenen die hoger onderwijs volgen. Ieder jaar kun je een krediet ontvangen van maximaal de hoogte van je studiekosten voor een erkende HBO Bacheloropleiding. Dit geldt ook voor modules en programma’s die onderdeel zijn van OCW-erkende opleidingen.  

    Met het LLLK kun je vijf jaar lang geld lenen. Dit geldt voor alle studiekosten, behalve literatuur- en arrangementskosten en reprorechten. Het voordeel van de lening is dat je na afronding van je opleiding vijftien jaar de tijd hebt om de lening terug te betalen. Wil je meer informatie of weten welke opleidingen van ISBW in aanmerking komen voor het LLLK? Bekijk dan de pagina over het levenlanglerenkrediet.

  • Transitievergoeding
    Je hebt recht op een transitievergoeding van je werkgever als je onvrijwillig ontslagen wordt, of dat nu via UWV of de kantonrechter gebeurt. De transitievergoeding kun je gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Je kunt een opleiding (MBO, HBO Bachelor of Master), training of cursus volgen. Voor meer informatie kijk je op de website van de Rijksoverheid.

Voor de werkgever

Ontdek hoe werknemers met zakelijk voordeel kunnen studeren.
  • Belastingvoordeel
    Het is mogelijk om als werkgever de studiekosten van je medewerkers belastingvrij te vergoeden. Dit belastingvoordeel is alleen een optie wanneer de scholing zich richt op persoonlijke en/of vakinhoudelijke ontwikkeling en er geen andere partij is die de studiekosten betaalt. Bekijk de pagina Scholingskosten in de loonheffingen voor meer informatie.
  • SLIM-subsidieregeling
    Als jouw organisatie een mkb-onderneming (met maximaal 250 medewerkers) is of actief is in toerisme, horeca of landbouw, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SLIM-subsidieregeling. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt deze regeling beschikbaar om leren en ontwikkelen te stimuleren. De subsidie is mogelijk voor:  
    • het inventariseren van de scholingsbehoefte in jouw bedrijf;  
    • het opstellen van een opleidings- of ontwikkelplan; 
    • advisering van medewerkers over hun loopbaan en ontwikkeling; 
    • de uitwerking of implementatie van werkwijzen om werknemers te stimuleren zich te ontwikkelen;  
    • het aanbieden van een praktijkleerplaats. Dit kan alleen bij een erkend leerbedrijf en voor (delen van) een MBO-opleiding in de derde leerweg. Is de opleiding van ISBW inleen? Neem contact met ons op, dan kijken we graag samen naar jouw mogelijkheden. Bekijk meer informatie over de SLIM-regeling.
       
  • MDIEU (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden)
    De Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden ofwel MDIEU is een subsidie die het volgen van korte trainingen en cursussen stimuleert. De overheid wil dat door de inzet van MDIEU zo veel mogelijk mensen in goede gezondheid de pensioengerechtigde leeftijd halen. Daarnaast kan de overheid sectoren ondersteunen die investeren in duurzame inzetbaarheid. Leer meer over de kansen die MDIEU biedt.

  • Sectoren & Branches
    Voor verschillende sectoren van de arbeidsmarkt zijn er subsidiemogelijkheden. In Nederlands zijn er ruim honderd opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). Een O&O-fonds helpt werkgevers en vakbonden bij de opleiding en ontwikkeling van medewerkers. In de cao van een branche zijn afspraken vastgelegd over scholingsbudgetten. Een O&O-fonds adviseert over de inzet van deze scholingsbudgetten die gebruikt kunnen worden voor (loopbaan)ontwikkeling en het op niveau houden van vakbekwaamheid. Een overzicht van alle O&O-fondsen vind je op OOverzicht.nl.

  • Opleidingsbudget van STL en Wij Techniek 
    Het Sectorinstituut voor Transport en Logistiek stelt tot € 3.000,- subsidie beschikbaar voor iedereen die werkzaam is in de transport- en logistieksector en onder de bijbehorende cao Beroepsgoederenvervoer valt. 

    Ben jij werkzaam in de technische installatiebranche en is jouw bedrijf aangesloten bij Wij Techniek? Dan kun je tot 31 maart 2024 een beroep doen op een voucher van € 1.500,- om jezelf bij te scholen met een opleiding of training. De voorwaarden voor het aanvragen van beide subsidies vind je op de hierboven gelinkte websites. 

Wil je gebruik maken van een regeling of een subsidie aanvragen?

Voor meer informatie download je onze brochure of neem je contact op met een opleidingsadviseur via telefoonnummer 035 – 7 604 800. Zij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

Studenten beoordelen ISBW met een 8,2!

Jouw 4 rollen als manager

Wist jij dat je als manager 4 verschillende rollen aanneemt? En welke taken bij welke rollen horen? Als je begrijpt hoe deze rollen in elkaar zitten, word jij effectiever als manager. Meer weten? 

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK)


Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 


Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden
geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van
ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!​
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!

Kunnen we je verder helpen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder.