De wereld is voortdurend in beweging. Soms overvalt het ons, maar vaak kunnen we veranderingen ook zien aankomen. Zo heeft de toenemende digitalisering functies veranderd. Medewerkers moeten daarin mee. Om bij hun huidige werkgever te kunnen werken, maar ook in een breder perspectief: om van waarde te blijven op de arbeidsmarkt.
Binnen organisaties is het belang van bijscholing helder. Veel bedrijven automatiseren of digitaliseren hun werkprocessen. Maar daarmee ben je er nog niet: medewerkers moeten daarmee leren omgaan. Een ander voorbeeld is dat mensen soms uitvallen vanwege lichamelijke klachten of een verminderde mentale weerbaarheid. Met bij- of omscholing kunnen ze op een andere werkplek vaak nog wél een zinvolle bijdrage leveren.
Sanneke di Quinzio, HR Business Partner bij Keylane, en Bert van der Meer, CFO bij Greyt, gingen in gesprek over hoe er binnen organisaties wordt gekeken naar menselijk kapitaal. Sanneke kent als geen ander de noodzaak van bijscholing, maar signaleert ook dat de waan van de dag daarbij weleens in de weg zit. Werkgevers geven medewerkers niet altijd vrij om een cursus te volgen. Het werk gaat altijd voor. Dit is niet logisch: het is in het bedrijfsbelang om bijscholing te faciliteren. Bert vraagt zich af of dat wel altijd in werktijd moet.
Daarmee heeft hij een punt: er is ook een persoonlijk belang om aan te blijven sluiten bij arbeidsmarkt. We zagen het – uitvergroot door corona - gebeuren in de samenleving: veel mensen zijn overgestapt naar een ander beroep. Acteurs en musici stroomden in in het onderwijs, horecamedewerkers gingen huizen renoveren en stewardessen stapten over naar de zorg. Dit persoonlijk belang om je bij- of om te scholen is voor veel werkenden een nieuw perspectief.
Om- en bijscholing zijn een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat die bij overheid en werkgevers ligt is duidelijk, maar zeker ook bij ieder van ons persoonlijk! Het is belangrijk om deze discussie over om- en bijscholing op bredere schaal te gaan voeren. In het licht van die snel veranderende maatschappij, van die toenemende digitalisering en die mismatch op de arbeidsmarkt. We willen allemaal ons steentje blijven bijdragen. Bijscholen hoeft daarmee niet per definitie alleen maar in de tijd van de baas.
Kunnen wij je verder helpen met een vraag of studiekeuze? We staan graag voor je klaar. Vul het contactformulier in of bel met één van onze opleidingsadviseurs via 035 - 7 604 800. We staan je graag te woord!