Promotie maken betekent vaak een stap omhoog doen naar een managementfunctie. Onterecht, volgens managend Nederland. 65 procent zegt dat medewerkers die uitblinken op de werkvloer niet altijd ook de beste keuze zijn voor een leidinggevende functie. Toch gebeurt dit in de praktijk regelmatig. Managementfuncties gaan volgens een derde van de managers (34%) ten onrechte naar teamleden die bovengemiddeld presteren. Dit blijkt uit ons jaarlijks terugkerende Nationaal Managementonderzoek onder ruim 500 Nederlandse managers.
Dat management een vak apart is, onderstreept de helft van de managers (51%). Zij vinden dat iemand het in zich moet hebben om een manager te zijn, omdat het specifieke vaardigheden en karaktereigenschappen vergt. Denk aan leiderschapsvaardigheden (63%), verandermanagement (43%) en diepgaande kennis van de business (28%). 38 procent van de managers vindt dat er vanuit de werkgever onvoldoende aandacht is voor deze vaardigheden.
Als managers naar zichzelf kijken, vinden zij niet altijd dat ze goed in het managementprofiel passen. Eén op de vijf denkt bijvoorbeeld dat er een betere manager in het team zit dan zijzelf. Dit geldt vooral voor managers in de leeftijdscategorie 35 tot 54 jaar (24%). Ondanks dat niet iedere manager zichzelf als de perfecte kandidaat ziet, bestaat er toch terughoudendheid om een stap terug te doen. Zo ziet bijna één derde (29%) dit als falen. Ook geeft een kwart (26%) aan hun huidige organisatie te verlaten als ze geen managementfunctie meer hadden.
Martin van der Groep, directeur bij ISBW: “Management is een vak. Promotie naar manager moet niet gezien worden als een simpele stap omhoog. Het vraagt om andere kennis en vaardigheden dan een uitvoerende functie. Daar is binnen organisaties vaak nog onvoldoende aandacht voor. Om een nieuwe rol als leidinggevende effectief te kunnen vervullen, is het belangrijk om de juiste handvatten aangereikt te krijgen.”
Opvallend is dat maar liefst één vijfde (22%) van de managers er regelmatig over nadenkt om een stap terug te doen. 42 procent is hiertoe bereid wanneer er een betere manager in zijn of haar team zou zitten. Dit geldt vaker voor managers jonger dan 35 jaar (49%) dan voor managers van 55 jaar en ouder (39%). Op het moment dat het team aangeeft een andere manager te willen, zijn vier op de tien managers bereid om hun functie te laten gaan.
Van der Groep: “Het is belangrijk dat managers het zich beseffen als ze niet geschikt zijn voor hun managementfunctie én dat ook aankaarten. Ook op managementniveau geldt: bespreek met je werkgever of je goed op je plek zit. Zo niet, waar ligt dit aan en wat zou je helpen om te groeien in je rol? Investeer in je eigen ontwikkeling, alleen zo kun je als manager volledig in je kracht komen te staan. Daar help je uiteindelijk je team ook verder mee.”
Aan dit online onderzoek hebben 540 respondenten meegewerkt, die een representatieve steekproef vormen van managend Nederland. De respondenten zijn werkzaam in organisaties uiteenlopend van één tot tien medewerkers (3%), tot 250 medewerkers of meer (40%), verdeeld over verschillende sectoren. De managers in dit onderzoek geven leiding aan een team van één of meerdere personen binnen de organisatie en variëren in hoeveelheid ervaring die ze hebben in hun leidinggevende functie. Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van ISBW.
Managend Nederland is het erover eens: management moet niet worden onderschat als een simpele stap omhoog. Het managen van een team vereist een hele andere set vaardigheden. Er is meer van je nodig dan alleen excelleren op inhoudelijke kennis en vaardigheden. Om je nieuwe rol als leidinggevende effectief te kunnen vervullen, is het belangrijk om de juiste handvatten aangereikt te krijgen. Zo voorkom je dat je als manager het gevoel krijgt dat je niet op de juiste plek zit. Ontdek hoe ISBW jou hierbij kan helpen:
Ontdek alles over het managementvak