Het moderne bedrijfsleven ontwikkelt zich in een razend tempo, met technologische ontwikkelingen die ons in staat stellen vrijwel alles te meten en op data af te rekenen. Managers staan voor de uitdaging om resultaatgericht leiderschap te omarmen en in de rol van de ondernemer te kruipen. Met SMART-doelen, data-analyse en een breed scala aan AI-tools kun jij als ondernemende manager beter dan ooit goede cijfers genereren voor je organisatie.
Als manager moet je in je werk verschillende rollen aannemen. Eén van die rollen is de rol van de ondernemer. In deze rol is het jouw taak om te zorgen voor een omgeving waarin het behalen van resultaten centraal staat. Hierbij ligt de focus op het efficiënt uitvoeren van taken die nodig zijn om de doelstellingen van de organisatie te behalen.
Je doet dit graag met meetbare resultaten die je hebt ingericht met jouw commerciële mindset. Daarnaast ben je goed in het delegeren van taken aan je medewerkers. Je gunt ze veel zelfstandigheid en autonomie, zolang de resultaten aan het eind van de dag maar in orde zijn.
Maar in een markt waar sprake is van een prangend tekort aan personeel is dit resultaatgerichte leiderschap een koorddans waarbij een goede balans van essentieel belang is. Het aantal burn-outklachten neemt de laatste jaren toe. Er wordt te veel gevraagd van werknemers die met te weinig mensen de gewenste resultaten moeten behalen. Drie op de vier medewerkers ziet zo’n burn-out zelf niet aankomen. Het is dus belangrijk dat je hier als leidinggevende voor waakt en dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen.
Hoe zorg je er dan voor dat jouw team resultaatgericht te werk gaat zonder dat dit ten koste gaat van hun fysieke en mentale welzijn? In deze blog zetten we de voordelen en de valkuilen van resultaatgericht leiderschap tegenover elkaar. Ontdek de juiste balans tussen het stimuleren van ondernemerschap en het koesteren van een gezonde werkomgeving.
Ondanks de risico’s heb je er wel degelijk profijt van om op het juiste moment de rol van de ondernemer aan te nemen. We zetten de voordelen voor je op een rijtje:
Door duidelijke doelen en meetbare doelstellingen te stellen, kun je de voortgang en resultaten van medewerkers en de organisatie in het geheel nauwkeurig bijhouden. Het meten van prestaties geeft niet alleen inzicht in individuele en collectieve inspanningen. Het motiveert ook om gas bij te zetten wanneer de target in zicht komt. Daarnaast biedt het jou als manager de mogelijkheid om op feiten gebaseerde feedback te geven, talenten te herkennen en te ontwikkelen, en zwakke punten aan te pakken.
Resultaatgericht leiderschap moedigt medewerkers aan om slimmer in plaats van langer te werken. Door de nadruk te leggen op resultaten en output, wordt jouw team gestimuleerd om hun tijd effectief te benutten en hun energie te richten op taken die er echt toe doen. Hierdoor stijgt de productiviteit aanzienlijk en worden middelen beter benut. De juiste doelen stellen en prioriteiten bepalen helpt bij het voorkomen van afleiding en zorgt ervoor dat teams gefocust blijven op het behalen van meetbare resultaten.
Management dat zich focust op resultaten geeft medewerkers de vrijheid en verantwoordelijkheid om zelfstandig beslissingen te nemen en hun werk op hun eigen unieke manier te organiseren. Dit stimuleert een gevoel van eigenaarschap, waardoor ze hun volledige potentieel kunnen benutten.
Medewerkers voelen zich verantwoordelijk van hun taken en resultaten, omdat ze de directe impact van hun inspanningen begrijpen. Door autonomie en verantwoordelijkheid te bevorderen, kan er een zelfsturend team ontstaan met een cultuur van proactieve en gemotiveerde individuen die gedreven zijn om tastbare successen te behalen.
Een verhoogd risico op burn-outklachten is niet de enige reden waarom het belangrijk is om een goede balans te creëren tussen jouw rol als ondernemer en de andere rollen die je als manager vervult. Hieronder lees je nog drie valkuilen waar je voor moet waken.
De meetbaarheid van langetermijnresultaten is beperkt. Wie zich enkel focust op wat meetbaar is, verliest de lange termijn dus al snel uit het oog. Hiermee loop je het risico dat belangrijke kwalitatieve doelen voor een succesvolle en duurzame organisatie te veel naar de achtergrond verdwijnen. Talentontwikkeling, innovatie of het verbeteren van klantrelaties kunnen bijvoorbeeld te lang blijven liggen. Dit beperkt de groei van je organisatie op de lange termijn, omdat je vast blijft zitten in routinematige doelstellingen gericht op periodieke targets.
Wie zich te veel focust op het kwantificeren van prestaties neemt de ruimte voor creativiteit weg. Wanneer iedereen volledig gefocust is op de te behalen cijfers, wordt er te weinig tijd vrijgemaakt voor het verkennen van nieuwe ideeën. Creatieve oplossingen en experimenten met innovatieve oplossingen worden zo niet genoeg gestimuleerd. Hiermee loop je het risico dat je als organisatie log wordt en achterblijft bij concurrenten die wel tijd investeren in het stimuleren van creativiteit en innovatie.
Wanneer managers zich voornamelijk richten op individuele prestaties en resultaten, kan dit leiden tot een competitieve cultuur waarin samenwerking wordt verwaarloosd. Teamleden kunnen geneigd zijn om hun eigen doelen na te streven ten koste van de gezamenlijke doelen en het delen van kennis en middelen.
Wanneer je als manager ondernemerschap onder je werknemers te veel stimuleert, loop je het risico dat je hele team te veel in de ondernemersrol kruipt en het collectief uit het oog verliest.
Wie een duidelijke visie, meetbare resultaten en concrete doelstellingen weet te combineren met een stimulerende werkomgeving, kan wel degelijk zorgen voor een duurzame groei. Wanneer medewerkers zich gehoord en gezien voelen heeft dat een positief effect op je organisatie. Met deze concrete tips kun jij dit vandaag nog realiseren:
Het formuleren van meetbare doelstellingen is jouw kracht als ondernemende manager, maar zorg voor een gezonde balans. Het stellen van doelen die voor een veel te hoge werkdruk zorgen bij je werknemers brengt het risico van uitval en doorloop met zich mee.
Het behalen en overtreffen van een haalbaar resultaat zorgt juist voor een positieve werksfeer. Dit werkt stimulerend voor de betrokkenheid en motivatie van werknemers. Combineer meetbare targets gebaseerd op data en feiten met kwalitatieve doelstellingen voor de lange termijn om te zorgen voor een duurzame balans.
Zorg ervoor dat medewerkers de benodigde middelen en ondersteuning hebben om hun doelen te bereiken. Erken en beloon niet alleen eindresultaten, maar ook inspanningen en vooruitgang. Dit bevordert een gevoel van betrokkenheid en motiveert medewerkers om hun beste werk te leveren.
Het is belangrijk jouw rol als ondernemende manager af te wisselen met een meer coachende manier van leidinggeven. Zo zorg je er samen met je team voor dat iedereen zich ontwikkelt op een manier die de groei binnen de organisatie bevordert.
Creëer een werkomgeving waarin het welzijn en de gezondheid van medewerkers worden gestimuleerd. Zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven. Bied mogelijkheden voor professionele en persoonlijke groei. Stimuleer een open communicatiecultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te bespreken.
Wanneer een gewenst resultaat niet behaald wordt, is het belangrijk dat medewerkers uit durven te spreken waar ze moeite mee hebben zonder dat dit tot ernstige repercussies leidt. Alleen op die manier kom je er samen achter wat er nodig is voor verbetering.
Wil jij jezelf ontwikkelen in het tonen van resultaatgericht leiderschap met behoud van een gezonde werkomgeving? Bij jouw rol als ondernemende manager komen verschillende kennis, vaardigheden en soft skills kijken. Afhankelijk van waar voor jou nog ruimte ligt om te leren, kun je jezelf in deze richting ontwikkelen met een van de volgende opleidingen:
Vraag jij je af waar jouw krachten liggen als manager en in welke managementrol jij je nog verder kunt ontwikkelen? Volgens het door ISBW ontwikkelde ManagerOntwikkelModel® zijn er vier rollen die een manager moet beheersen om effectief te zijn: de ondernemer, de coach, de organisator en de leider. Ontdek met onze gratis assessmenttool welke rol jou het beste ligt, wat jouw persoonlijke valkuilen zijn en wat je kunt doen om een (nóg) effectievere manager te worden.