Ieder jaar organiseert ISBW het Managers Event. Dit jaar kwamen we op 16 juni met zijn allen bij elkaar op Landgoed de Horst in Driebergen om onze blik te werpen op de toekomst van ons vak. Internationaal spreker, trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk en vooraanstaand generatiespecialist Marieke Grondstra gaven ons een flinke dosis inspiratie mee om de toekomst te tackelen. We zetten de hoogtepunten voor je op een rijtje:
Richard van Hooijdonk ging meteen denderend van start. Om de zaal even goed wakker te schudden begon hij zijn lezing met de mededeling dat hij binnenkort een chip in zijn hersenen laat zetten, náást de twee chips die hij al heeft in zijn arm en zijn been. Terwijl we achterop het scherm konden zien hoe een chirurg de chip in zijn arm implanteerde, vertelde Richard dat hij nu met zijn lichaam kan betalen en dat zijn voordeur automatisch voor hem open gaat, iets waarvan hij zeker weet dat dit straks de normaalste zaak van de wereld zal zijn.
Maar Richard wil meer, en hij ziet ook veel meer voor zich. Met een hersenchip kan hij straks, als alles volgens plan verloopt, in twee werelden tegelijk zijn. En dat is volgens hem de toekomst die we met zijn allen tegemoet gaan: een tweeledig leven dat zich deels afspeelt in de metaverse.
Richard schetste onze toekomst, eentje waar heel veel banen worden overgenomen door AI. Robots die chirurgische taken met veel meer precisie kunnen uitvoeren dan een menselijke dokter, een volledig geautomatiseerde Rotterdamse haven, een restaurant waarin al je gerechten rechtstreeks uit de 3D printer komen en naar je tafel worden gebracht door een zelfsturend dienblad (iets wat we nu al zien bij Loetje en menig all-you-can-eat restaurant).
Vooral het onderwijs is broodnodig aan verandering toe om met die toekomst mee te kunnen. Richard: “We leiden momenteel allemaal mensen op voor banen die straks niet meer bestaan. We moeten van een generaliserend curriculum naar het koesteren van individueel talent, waarbij gebruik wordt gemaakt van gamificatie om de aandacht van studenten die leven in een razendsnelle wereld vast te kunnen houden.”
Richard sluit zijn ogen ook niet voor de ethische kwesties die bij deze turbulente technologische innovaties komen kijken. Waar trek je de grens? Wanneer zeg je als mens: hier stoppen we met AI, want dit willen we gewoon zelf blijven doen? Ook daar moeten we met zijn allen over blijven nadenken. Gelukkig doet de EU dat al grotendeels voor ons en komen de eerste reguleringen rondom AI er al aan.
Kortom, we gaan een hele andere wereld tegemoet en Richard is glashelder: ook voor managers moet écht het roer om als we nog relevant willen blijven.
Nieuw leiderschap onder managers betekent volgens Richard een nieuwe skillset die je als manager moet hebben of jezelf moet aanleren: “Nieuwsgierigheid en moed zijn hard nodig in een wereld waar alles anders wordt. En dat allemaal terwijl je nog te maken hebt met een raad van bestuur die het liefst de poot stijf houdt. Maar je moet ook echt een netwerker zijn, iemand die ecosystemen om zich heen bouwt van experts (intern en extern) om op projectmatige wijze mee te werken. Probeer nieuwe ideeën niet zelf uit te voeren maar ga op zoek naar een partij die dit al met succes heeft gedaan en werk met hen samen.”
Om dit te stimuleren, gaf Richard een praktische tip: Inspirational Fridays. “Tijdens een Inspirational Friday leggen we op de laatste vrijdag van de maand het werk neer. Een groep gemotiveerde teamleden onderzoekt wat er in die maand binnen het vakgebied is veranderd (technologie, cases, innovatie) en presenteert dat binnen deze groep én eens per kwartaal binnen de organisatie. Dit stimuleert het innovatievermogen van organisaties gigantisch!”
Marieke Grondstra nam het stokje van Richard vervolgens over om het te hebben over de meer menselijke kant van het verhaal. Want we hebben niet alleen te maken met technologische innovaties die ons werk veranderen. Er staat ook een nieuwe generatie voor de deur: Gen Z. Nog nooit eerder bevatte onze beroepsbevolking zoveel verschillende generaties. De kans dat je in je eigen werk met meer dan drie leeftijdsgroepen te maken hebt is daarom zeer groot. En ook dat vereist van ons als managers een vernieuwende aanpak.
Marieke wond er geen doekjes omheen: “Iedereen is onlosmakelijk verbonden aan zijn of haar generatie. Het is dan ook niet voor niets dat 80% van de mensen die verbintenis ook echt voelt. De manier waarop jij bent opgevoed, de wereld die zich om jou heen heeft afgespeeld en de uitdagingen waar jouw generatie mee te maken heeft zijn tekenend voor de persoon die jij bent.”
En dat geldt volgens Marieke ook voor de manier waarop jij werkt en wat jij belangrijk vindt in je baan. Millennials zien gelijkheid op de werkvloer bijvoorbeeld heel anders dan generatie Z of X. Bij Generatie Z ontbreekt er een vorm van loyaliteit die past binnen de nieuwe digitale wereld waar veel minder sprake is van fysieke binding.
Als manager moet je al deze karakteristieken in je achterhoofd houden wanneer je een werknemer voor je hebt. Daarom is het volgens Marieke van essentieel belang dat je de verschillen tussen generaties voor jezelf inzichtelijk maakt. Alleen zo leer je hoe je het beste uit jouw team kunt halen, ongeacht de leeftijdsgroep.
De motivatie om ook écht iets te gaan veranderen was na afloop flink aanwezig bij het publiek. Tijdens de netwerkborrel buiten in de zon werd er enthousiast nagepraat over de inspirerende woorden van Richard en Marieke en op welke manier we dit allemaal kunnen implementeren. Eén ding mag flink duidelijk zijn: de toekomst staat voor niemand stil, ook voor jou als manager niet. Ben jij geïnspireerd geraakt om jezelf klaar te stomen voor de toekomst? In onze whitepaper ’10 eigenschappen van de manager van de toekomst’, geproduceerd in samenwerking met Richard van Hooijdonk, ontdek je hoe jij ervoor zorgt dat je een toekomstbestendige manager wordt.