Menu
ISBW logo

Privécontact met medewerkers: hier ligt de grens

Auteur: Rob Rijbroek, directeur bij ISBW

Doordat social media in ons dagelijks leven zijn verweven, wordt ook de scheidslijn tussen werk en privé dunner. Waar een WhatsApp-gesprek overdag misschien nog zakelijk is, kan dit buiten werktijd overgaan in een privéconversatie. Waar ligt de grens? Kun je als managers medewerkers volgen op Instagram en altijd maar appen? Of op vriendschappelijke basis een borrel drinken in het weekend? Werkend Nederland heeft daar een duidelijk mening over, blijkt uit het Nationaal Management Onderzoek. In deze blog geef ik je de belangrijkste lessen mee, zodat het jou niet overkomt dat je de grens overschrijdt.

Respecteer de grens tussen werk en privé

De werk/privé-balans: een veelbesproken onderwerp. Voor de een is een duidelijk onderscheid tussen werk en privé erg belangrijk, terwijl het voor de ander prima is als deze twee continu in elkaar overlopen. In hoeverre bespreken mensen dit met hun manager? Een op de drie spart regelmatig met zijn manager over de werk/privé-balans. Een iets grotere groep (37%) klopt bij zijn of haar manager aan als hij privé ergens mee zit, zoals heftige levensgebeurtenissen als overlijden of een scheiding. Er is echter ook een groep (13%) die het al vervelend vindt als de manager zijn interieur kan zien tijdens het videobellen. Oftewel, iedere medewerker heeft hier zijn eigen gedachten over. Ga het gesprek hierover aan met medewerkers. Als je echt wil voorkomen dat je de grens overschrijdt, is het belangrijk om te weten waar de grens voor eenieder ligt. Respecteer deze vervolgens ook. Als iemand het niet fijn vindt om buiten werktijd te appen, wacht dan gewoon tot je diegene de volgende dag weer ziet. Negen van de tien keer is het toch niet zo belangrijk dat het direct besproken moet worden.

Connectie op social media? Alleen op verzoek van de medewerker

En hoe zit het verder qua contact met de manager? Willen mensen dit het liefst puur zakelijk houden? Of wordt een persoonlijke klik ook gewaardeerd? Ruim de helft (54%) van de werkenden vindt het toch wel fijn als er op persoonlijk vlak een klik is met de manager. Als je fulltime werkt, breng je natuurlijk veel tijd samen door en dan is een kletspraatje af en toe een prettige onderbreking. Bij een op de vijf (18%) medewerkers leidt deze klik zelfs buiten werktijd tot appcontact met de manager over privézaken. Op social media liggen deze aantallen nog wat hoger. Op LinkedIn en Facebook heeft bijna een kwart (24%) een connectie met hun manager. Een groot deel hiervan (14%) vindt dit echter onprettig. Ze durfden het connectieverzoek alleen niet te weigeren. Onder jongeren geldt dit zelfs voor bijna een op de drie (31%). Mijn belangrijkste tip? Laat het initiatief voor een connectie op social media bij je medewerkers liggen. Zo voorkom je dat ze zich gedwongen voelen om met je te connecten, terwijl ze hun profiel liever privé houden. 

Houd werk en privé gescheiden bij bevriende medewerkers 

Ruim één op de drie (35%) werkende Nederlanders zegt bevriend te kunnen zijn met zijn manager. Een vriendschap tussen manager en medewerker is mooi, maar kan ook erg ingewikkeld zijn. De kans is groot dat andere medewerkers het gevoel krijgen dat je deze bevriende collega voortrekt of meer aandacht geeft. Of wellicht wordt het voor jullie onderling lastiger om onenigheden ter sprake te brengen. Hoe de vork ook in de steel steekt, zorg ervoor dat je werk en privé zoveel mogelijk gescheiden houdt. Praat op werk zoveel mogelijk alleen maar over zakelijke dingen, en bewaar privéconversaties voor buiten werktijd. Zo voorkom je scheve gezichten of dat je vriendschap je zakelijk in de weg gaat staan.

Waar de grens in privécontact met medewerkers precies ligt, is lastig te zeggen. Sterker nog: wie ben ik om die grens aan te geven? Dat is iets wat jij voor jezelf als manager moet bepalen. Wél druk ik je graag op het hart om het initiatief altijd bij de medewerker te laten, als het gaat om contact via WhatsApp of social media. Je weet immers nooit precies waar de grenzen van je medewerkers liggen, en zo voorkom je dat je ze ongewenst overschrijdt.