Door Roland de Bruijn – auteur.
Leiding (weg)geven betekent het delen van je leidinggevende taken met de mensen waaraan jij leidinggeeft. Lekker, denk jij misschien, ben ik net manager geworden, adviseer jij me om de leiding direct alweer te delen. Waarom is het toch verstandig dit te doen?
Voordat ik antwoord geef op die vraag, heb ik eerst nog een andere vraag. Wie was jouw beste leidinggevende tot nu toe en waarom?
De antwoorden die ik van startende leidinggevenden krijg, zijn veelal mooie, persoonlijke en inspirerende verhalen die allemaal één ding gemeen hebben, namelijk de mensen in deze verhalen nemen stuk voor stuk hun rol van leidinggevende serieus. Met hun gedrag laten ze zien dat leidinggeven primair gericht is op het ontwikkelen en benutten van talenten. En dat het niet een rol is die je er even bij doet als er nog tijd over is.
De verhalen leren ons ook dat echte, goede leidinggevenden nog te vaak een positieve uitzondering zijn. Het merendeel van de leidinggevenden waar mensen mee te maken krijgen, is niet volledig gecommitteerd aan hun leidinggevende rol. Het ontbreekt hen aan oprechte belangstelling en ze hebben niet genoeg oog voor de behoeften van hun medewerkers. Hierdoor voelen mensen zich minder verbonden met hun organisatie en dat komt hun motivatie en prestaties niet ten goede. Wat alle persoonlijke verhalen ook gemeen hebben, is waardering. Waardering voor de leidinggevende die hun talenten zag, vaak nog voordat zij die zelf in de gaten hadden. Waardering voor de support die ze kregen om hun talenten echt te ontwikkelen. En soms ook voor de schop onder hun kont, om juist de lat hoger te leggen. Deze persoonlijke verhalen vormen een inspiratiebron voor hun eigen leiderschap.
Dit is het eerste antwoord op de vraag waarom het verstandig is invulling te geven aan het delen van leiderschap; in de literatuur heet dit gedeeld leiderschap. Je ziet en ontwikkelt het potentieel van je mensen door delen van je leidinggevende taken aan hen te delegeren. Het biedt je medewerker de mogelijkheid talenten te ontwikkelen en te leren om sturing te geven op een specifiek onderwerp.
Het tweede antwoord is dat je door dit te doen meer tijd hebt voor je kerntaak: leidinggeven aan je mensen. Veel startende managers zijn vaak meewerkend voorman/vrouw met soms ook nog een omzetdoelstelling. Dit betekent dat ze nog veel tijd bezig zijn met uitvoerende taken. Vaak zijn dit TE veel uitvoerende taken en komt de kerntaak leidinggeven in het gedrang. Herkenbaar?
Deel daarom de leiding met je mensen, zodat zij hun talenten beter kunnen ontwikkelen en jij tijd hebt om ook echt leiding te geven.
Wil je weten hoe je dit kunt doen? In mijn boek Einde discussie – Leiderschap door dialoog vind je een hoop praktische tips. Nu verkrijgbaar bij Managementboek.