In een tijd van ongekende onzekerheid en intense uitdagingen heeft Monique Witte-Frinks een bewogen coronaperiode achter de rug. Als teamleider behandelondersteuning in forensische klinieken en EC, werd ze geconfronteerd met de taak om een corona-afdeling op te zetten te midden van de pandemie. Naast de fysieke zorg voor patiënten, moesten ze ook leren om zorg op afstand te bieden, een nieuwe en complexe uitdaging.
Hoe heeft ze deze onzekere en heftige tijd ervaren? Monique vertelt: ‘’Ik heb een onvoorspelbaar jaar achter de rug. Zo heb ik, naast mijn normale werkzaamheden, een corona-afdeling (een zogenoemde cohortafdeling) opgezet. Waar ik eerst ambulant werkte, stond ons nu een flinke uitdaging te wachten. Ik wilde er graag aan bijdragen, dus gooide een balletje op om het voortouw te nemen. Maar ik had geen idee hoe het zou worden. Ik kreeg wel alle vertrouwen en steun van de organisatie! Er werd geweldig samengewerkt op alle niveaus.
‘’We kregen een leegstaand pand op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord toegewezen. Die werd snel gevuld. De benodigde voorzieningen waren er nog niet. Zo hebben we snel bedden geplaatst. Hoe werkt quarantaine? En hoe bescherm je jezelf? We wisten nog van niks. Noodgedwongen bouwden we snel de afdeling vanaf nul op en zochten we personeel.
Een onbevattelijke periode volgde. Een tijd van hard werken en veel onzekerheden. En je werkt in een onveilige omgeving met besmette mensen. Zo testte ons personeel ook regelmatig positief. We waren altijd in afwachting van testuitslagen en kregen met een lastig dilemma te maken. Personeel dat besmet is moet in quarantaine, maar de zorg moet ook geleverd worden. Continuïteit was onmisbaar. Een moeilijke periode op de werkvloer. En met een grote invloed op ons privéleven. We kwamen toch elke dag in contact met patiënten, waardoor we extra voorzichtig moesten zijn.’’
Tijdens de coronapandemie stond Monique niet alleen voor de uitdaging om fysieke zorg te bieden aan patiënten, maar ook om zorg op afstand te organiseren en te implementeren. Met beperkingen op fysiek contact en het risico van besmettingen, moest het team creatieve oplossingen vinden om de continuïteit van zorg te waarborgen. Dit omvatte het opzetten van virtuele consulten, telefooncheck-ins en het gebruik van technologische middelen om patiënten op afstand te ondersteunen. Hoewel deze nieuwe benaderingen van zorg leveren uitdagingen met zich meebrachten, speelden ze een essentiële rol in het bieden van ondersteuning aan patiënten, terwijl tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid van zowel het personeel als de patiënten werden beschermd. Dit aspect van zorg op afstand, te midden van de coronaperiode, benadrukt de veerkracht en aanpassingsvermogen van Monique en haar team tijdens deze buitengewone omstandigheden.
‘’Na een periode die veel langer duurde dan verwacht, is de druk van de ketel. Het was een ontzettend onzekere en moeilijke periode. Ik ben trots op hoe het is gegaan en hoe we het samen hebben aangepakt. Met onze eigen medewerkers. Binnenkort wordt de cohortafdeling gesloten. Ik kan mij rustig weer focussen op mijn eigen werkzaamheden als teamleider behandelondersteuning forensische klinieken en EC. Een heel andere functie dan mijn rol op de cohortafdeling. Mijn team ondersteunt in behandelingen die erop gericht zijn psychiatrische problematiek te verminderen.’’
‘’Nu is het tijd om op mezelf te focussen met een opleiding bij ISBW. Ik zag al veel interessante opleidingen voorbijkomen. Het aanbod is groot! De Post HBO Inspirerend leidinggeven lijkt mij interessant. Maar de Post HBO Kwaliteits- en Procesmanagement voor Zorg en Welzijn ook! Ik ga mij oriënteren en met mijn leidinggevende in gesprek voordat ik besluit welke opleiding het beste bij mij past.’’
Ontdek met welke management in de zorg-opleiding jij mooie stappen kunt zetten. Wil je graag een persoonlijk opleidingsadvies? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bellen op 035 – 2 008 372 of het contactformulier invullen. Dan nemen zij zo snel mogelijk contact met je op.